دانستن 5 نسبت سودآور حسابداری اندازه گیری عملکرد مالی کسب و کار شما برای مدیریت هزینه ها و افزایش سودآوری بسیار مهم است. اما معیارهای مختلفی برای نظارت بر موفقیت وجود دارد که می تواند طاقت فرسا باشد.
در این مقاله، اصول اولیه نسبت های سودآوری، چرایی اهمیت آنها و اینکه کدام یک بیشتر اهمیت دارند را خواهید آموخت.
نسبت شماره 1: حاشیه سود ناخالص
نسبت شماره 2: حاشیه سود عملیاتی
نسبت شماره 3: حاشیه سود خالص
نسبت شماره 4: بازده دارایی
نسبت شماره 5: بازده حقوق صاحبان سهام
1. عملکرد شرکت خود را در طول زمان ارزیابی کنید
2. نواحی از کسب و کار که نیاز به بهبود دارند را در معرض دید قرار دهید
3. سرمایه گذاران را پیدا کنید
نسبت های سودآوری توانایی شرکت شما برای کسب سود را اندازه گیری می کند. درآمد فروش و همچنین مواردی مانند هزینه های عملیاتی (OPEX)، دارایی های ترازنامه و حقوق صاحبان سهام را در نظر می گیرد.
و اگر سهامدارانی دارید، نسبتهای سودآوری نشان میدهند که چقدر از داراییهای موجود برای ایجاد سود و ارزش برای آنها استفاده میکنید.
حاشیه سود ناخالص پرکاربردترین نسبت حاشیه سود است. مقدار باقی مانده از هزینه کالاهای فروخته شده (CoGS) را محاسبه می کند. اعداد مورد نیاز برای محاسبه این نسبت در صورت درآمد کسب و کار شما یافت می شود.
حاشیه سود ناخالص بالا نشان دهنده کارایی بالای کسب درآمد و پوشش هزینه های تجاری، مالیات و استهلاک است.
حاشیه سود ناخالص = (کل فروش – بهای تمام شده کالای فروخته شده) ÷ کل فروش
حاشیه سود عملیاتی که به عنوان سود قبل از بهره و مالیات (EBIT) نیز شناخته می شود، به سود به عنوان درصدی از فروش قبل از کسر سود و مالیات نگاه می کند. با گرفتن سود ناخالص و کم کردن هزینه های عملیاتی محاسبه می شود – این هزینه ها معمولاً شامل اجاره، آب و برق، حقوق، هزینه های اداری و عمومی است.
حاشیه سود عملیاتی شما یک ابزار ارزیابی پرکاربرد برای تعیین میزان سازگاری کسب و کار شما با کاهش سرعت است. همچنین می تواند سودآوری را برای مشاغل فصلی تعیین کند – زمانی که ممکن است سود کاهش یابد، اما ممکن است همچنان نیاز به پوشش هزینه های عملیاتی داشته باشید.
حاشیه سود عملیاتی = سود عملیاتی ÷ درآمد
حاشیه سود خالص نشان می دهد که کسب و کار شما پس از پرداخت همه هزینه ها (اعم از عملیاتی و غیرعملیاتی) چقدر سود می کند.
حاشیه سود خالص بالا نشانه این است که شرکت شما با موفقیت در حال فعالیت و درآمدزایی است – این بدان معناست که شما در مدیریت هزینه ها و قیمت گذاری کالاها یا خدمات خود برتر هستید.
در اینجا محاسبه برای حاشیه سود خالص است. مجدداً، صورت درآمد شما ارقام مورد نیاز برای این فرمول را ارائه می دهد:
حاشیه سود خالص = درآمد خالص ÷ درآمد
بازده دارایی ها (ROA) بر کارایی استفاده از دارایی ها برای تولید سود متمرکز است. این اطلاعات ارزشمندی است زیرا به کسب و کار اطلاع می دهد که چگونه از منابع و دارایی های خود برای ایجاد سود استفاده می کند.
در اینجا یک فرمول ساده برای بازده دارایی وجود دارد:
بازده دارایی = درآمد خالص ÷ کل دارایی ها
بازده حقوق صاحبان سهام یک نسبت حیاتی برای سهامداران و سرمایه گذاران در کسب و کار است. بازده سرمایه گذاری که سرمایه گذاران در شرکت انجام داده اند را اندازه گیری می کند، که می تواند هنگام تلاش برای جذب سرمایه گذاران جدید مفید باشد. باز هم ارقام مورد نیاز برای این فرمول از صورت سود و زیان حاصل می شود.
بازده حقوق صاحبان سهام = درآمد خالص ÷ میانگین حقوق صاحبان سهام